Follow

Yoga för ryttare

Att prestera så bra som möjligt i sadeln är något varje ryttare önskar, vi lägger ner mycket tid och jobb på att träna hästen så den är i balans och bär sig själv. Men hur är det med din balans, stabilitet och rörlighet? Genom yoga och meditaton kan vi minska stresshormonet kortisol, vilket i sin tur gör oss mer avslappnade och det blir lättare att fokusera på de uppgifter vi har framför oss. En mindre stressad och mer fokuserad ryttare ger en mindre stressad och mer fokuserad häst.

Med hjälp av regelbunden yoga får du bättre balans, bätre rörlighet i höfterna, en stark bål, bättre kordination och fokus. Du blir även mer kropsmedveten och lär dig vad du kan göra med din kropp och dina muskler.

 

Du behöver en lugn plats, en yoga app (om du inte går på klasser på gymmet) och kanske en yoga matta för bekvämlighetensskull. Gr du det hemma är det en billig träningsform som ger dig många fördelar!
Nej det behöver inte ta en timme, jag gör 15 min om dagen.

 

Förbättrad balans.
Bättre takt och koordination.
En starkare, stabilare och uthålligare kropp.
Rörligare höfter.
Ökat mentalt fokus och närvaro. 
Förbättrad andning.
Bättre kontroll av händer och skänklar.
Får lättare att förstå, avväga och anpassa energin.
Ökad kroppskännedom och kontroll.
Bättre hållning och djupare sits.
Förbättrar tålamodet.
Minskad träningsvärk.
Jämnar ut obalanser och gör oss mer liksidiga.
Minskar stress som annars kan överföras till hästen.

Min plan är att så småningom göra en video med ett 15 minuters yoga program som är enkelt för dig att göra.
Caroline och unghästen Stina

Jag provade yoga för första gången på jättelänge idag. Det var ingen aha-upplevelse direkt ;) Jag ska ge det fler chanser om tillfälle ges, men upplever att jag stärker smidighet och balans bättre genom kroppsmedveten träning med fria vikter + stretching. Det här var lite för mycket "aaaaooooommm-flum". Sedan vill jag gärna kunna se att jag gör rätt också, med hållningen främst, men här skulle man blunda hela tiden.

Svar: Yoga är ju tyvärr något som tar lite tid, man ska bara orka hålla ut :) Jag har jätte svårt med att slappna av och visst känns det flummigt, men gör det att jag får bättre balans och rörlighet så härdar jag ut. Dock skiter jag i att blunda, jag vill ha koll så jag gör rätt ;)
Sandra Jönsson