Follow

Få igång hästens bakben & rygg

 
Vi jobbar just nu på att få igång Cilles bakben och rygg. 
Hon slår sig gärna fri och jobbar inte riktigt med rätt teknik som jag önskar. Blir lätt framtung och hänger lite i bogarna innan hon är helt lösgjord. Jag försöker hitta rätt knep för att underlätta för henne och för oss.
Jag hittade en artikel från hippson.se från en clinic 2007, Andreas Helgstrand ger sina tips på hur man får igång bakbenen & ryggen. Jag kopierade det rakt av, här kan du läsa hela.

 Om hästen är spänd, skyggar för ett hörn eller liknande, gäller det att göra ridpasset spännande för den. Då hinner den inte se allt som är farligt. Gör övergångar, tempoväxlingar, lägg volter eller aktivera på annat lämpligt sätt.

 Om hästen blir för kort i halsen beror det på att den inte orkar bära sig bak. Knäpper den av räcker det inte med att bara släppa tygeln. Man får hålla kvar och aktivera, men så fort du känner att hästen använder bakbenen - ge efter framåt. 

• Om hästen är oliksidig: Hästen är stel till vänster för att den skjuter ut bog och bakben på högersidan. Den känns stel för att den parerar på vänster sida för att kunna avlasta där den är svag. Det gäller att få med sig båda sidorna, istället för att bara bända i den stela sidan. Tänk mycket på att få hästen rak på rakt spår. Om den är stel till vänster, tänk att du ska få in höger skuldra mot kroppen och få hästen lika "stel" i höger sida. Då blir den rak!

• Om hästen spänner sig i bytena är det för att den inte är "på bakbenen" och rund i kroppen. 

• Om hästen byter orent: Har man problem med att hästen byter orent kan det bero på att bakbenen har "för lång väg att gå". Kan man få in bakbenen till den kommande bytessidan (till exempel lite åt vänster om bytet ska ske från höger till vänster) kommer den att byta rent till slut.